Изборни телеконферентни връзки

Машинно гласуване

Преди няколко седмици докато се разхождахме покрай подписката на “Да, България” стана въпрос за прословутото машинно гласуване, което налетя в медийният поток като плейметка пред развод. Накратко казано проблемите са (почти) непреодолими във времето оставащо до следващите избори, а самите решения водят до парадоксален проблем. Предвид, че Божо вече се е постарал да разясни за какво иде реч – няма нужда да преписвам като млад студент на изпит по “Математически методи в метеорологията“.


Чета си новините днес и попадам на следното, следното и следното. И се зачудих за организацията на въпросното мероприятие. Все пак става дума за 11,500 секции в България и още към 500 в чужбина – т.е. към 12k машини. Ако приемем условно, че за всяка една секция трябва да се обучат двама души (а вероятно са повече), то това означава около 24,000 участници в семинара “Изборна машинария”. Иначе казано за около 30 дни (от 22 февруари, когато супер-оптимистично-но-по-скоро-не ще се знаят какви машини ще се ползват до към 22 март) трябва да се обучат 24,000 души (някои от които са технологично неграмотни) – иначе казано по 800 души на ден.

Теле ли е, овца ли е?

Принципно, телеконферентна връзка би означавало аудио конферентен разговор по телефона, но това означава, че или участниците са под 7-8 (което означава един инструктор и 6-7 члена на СИК, които да се “обучават”) или всички освен г-н/г-жа “инструктора” са mute-нати, което пък би било равносилно, да го пуснат по БНР. В противен случай повече от десетина човека в една конферентна стая би било равносилно на час по Биология в разгара на някоя дискотека. Ако наистина става дума за такъв тип инструктаж, накрая на деня, хората ще са разбрали нещо средно между компютри и компоти, дето сме ги внесли или изнесли за Япония или Русия, ама май не сме ги върнали или са ни ги върнали. А самата идея да обясняваш по телефона как работи една машина е смехотворно.

Видео-Овца

Ако приемем, че се ползва видео конферентни стаи, възникват въпроси от друго естество. Повечето софтуер за видео конференции позволяват до 100 участника, което само по себе си превръща участниците в зрители, а обратното задаване на въпроси е от типа мейл към поп@армения.org и “ще ви върнем отговор по Великден”. В този случай ще е също толкова успешно ако пуснат едно клипче да се върти по БНТ.

А вероятно ще трябва първо да се извърши обучение за работа със самите “телеконферентни връзки”. Ако на предишни избори е имало проблем с работата на принтерите (машинки, които по принцип не са чак толкова high-tech), е трудно да се вярва, че няма да има проблеми и сега с малко по-сложна технология.

(технологично решение на чисто човешки проблеми)

Въвеждането на машинно гласуване има своите плюсове (особено ако се елиминира напълно ръчното попълване на бюлетината), но носи и съответните негативи. Ала текущата ситуация по-скоро напомня на “нещо май работи, но никой не знае защо”. А технологичните опити за решаване на чисто преподавателския проблем “как да науча 10,000 души да правят омлет” само могат да дообъркат вече сбърканата манджа с грозде.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*